Colima, Et Godt Alternativ Til Docker Desktop

Martin Gundersen
Bredvid
Published in
4 min readDec 13, 2023

--

Illustrasjon er laget med DALL E

En gratis og åpen måte å kjøre og administrere containere på ikke-linux maskiner.

Docker Desktop har lenge vært et populært verktøy for utviklere som ønsker å kjøre containeriserte applikasjoner på deres lokale maskiner. Imidlertid har det kommet bekymringer knyttet til Docker Desktops ressursbruk og lisensieringsendringer. Colima er en alternativ container-runtime løsning til macOS som tilbyr flere fordeler, inkludert bedre ytelse og åpen kildekode. Denne artikkelen vil forklare Colima og guide deg gjennom prosessen med å bytte fra Docker Desktop til Colima.

Hva er Docker?

Docker startet som et open-source prosjekt for å automatisere distribusjonen av applikasjoner inne i softwarecontainere. Docker introduserte en høy-nivå container runtime med et brukervennlig grensesnitt og flere hjelpeverktøy som gjør det enkelt å pakke, distribuere og kjøre applikasjoner i containere. Docker er ansvarlig for å bygge container images, kjøre containere, nettverk og lagringshåndtering.

Hva er Docker Desktop?

Docker Desktop er en applikasjon designet for macOS og Windows-maskiner for bygging og deling av containeriserte applikasjoner og mikrotjenester. Applikasjonen inneholder verktøy for å administrere containere som Docker Engine, Docker CLI klient, Docker Compose, Notary, Kubernetes og Credential Helper.

Docker Desktop er spesielt relevant for macOS (og Windows) brukere på grunn av forskjellene i hvordan operativsystemene håndterer containere.

I Linux er containerteknologi en integrert del av operativsystemet. Linux-kjernen inneholder funksjoner som cgroups og namespaces som er kjernen i containerisering. Dette betyr at en Linux-bruker kan kjøre Docker (eller enhver annen container runtime) direkte på maskinen uten behov for ekstra lag av virtualisering.

Hverken macOS eller Windows inneholder disse lavnivå containerfunksjonene i sitt operativsystem. Så for å kjøre containere på disse operativsystemene, må vi først opprette en Linux virtual maskin (VM), og deretter kjøre containere innenfor denne VMen. Dette er akkurat hva Docker Desktop gjør.

Docker Desktop gir utviklere muligheten til å utvikle applikasjoner på sin lokale maskin uten å måtte bekymre seg for kompatibilitetsproblemer. Ved å bruke containere, kan utviklere lage, teste og kjøre applikasjoner i et identisk miljø, uavhengig av hvilket operativsystem de bruker.

Hva er Lima?

Lima er et open source-prosjekt utviklet av Akihiro Suda, en kjent person i containerverdenen. Lima er essensielt en lettvekts virtualiseringsverktøy som lar deg kjøre Linux virtuelle maskiner (VMer) på macOS (og potensielt andre plattformer). Disse VMene kan da brukes til å kjøre Linux-spesifikke verktøy og applikasjoner, inkludert containere, på en ikke-Linux maskin.

Lima, en forkortelse for “LInux MAchines”, ble designet som et alternativ til Docker Desktops virtualiseringssystem. Det gir en lettere og mer fleksibel løsning, spesielt for macOS-brukere som ønsker å kjøre Linux-programvare.

Hvordan fungerer Colima?

Når Colima er initialisert, bruker det Lima til å opprette og starte en Linux-VM. Denne VMen er da verten for container-runtime, enten Docker eller containerd, som Colima styrer.

Colima konfigurerer og styrer denne VMen for deg, noe som betyr at du ikke trenger å bekymre deg for detaljene rundt virtualisering. Du kan bruke Colima-kommandoer for å starte og stoppe VMen, bytte mellom Docker og containerd, og kjøre andre containerrelaterte operasjoner.

Den underliggende VMen er helt transparent for brukeren. Du kan kjøre docker kommandoer akkurat som du ville på en maskin med en native container-runtime, og Colima vil ta seg av å kjøre kommandoene i VMen.

Dette betyr at selv om Colima er avhengig av Lima for sin virtualiseringsfunksjonalitet, trenger du ikke å bekymre deg for detaljene i hvordan Lima fungerer. Colima gir deg en enkel og brukervennlig opplevelse for å kjøre containere, uansett om du er en erfaren utvikler eller ny til containere.

Hvorfor Bytte til Colima?

Det er flere grunner til å bytte fra Docker Desktop til Colima:

Åpen kildekode: Colima er 100% åpen kildekode, noe som betyr at du kan bidra til utviklingen og tilpasse det etter dine behov.

Lavere ressursforbruk: I motsetning til Docker Desktop, som kan være ressurskrevende, bruker Colima betydelig mindre minne og CPU, noe som resulterer i bedre ytelse.

Fleksibilitet: Colima er ikke bundet til en bestemt container-teknologi og gir deg derfor muligheten til å velge mellom Docker og containerd.

Hvordan Bytte fra Docker Desktop til Colima?

Før vi begynner, sørg for at du har avinstallert Docker Desktop fra datamaskinen din for å unngå konflikter.

Installer Colima ved hjelp av Homebrew for macOS:

brew install colima

Start Colima med docker daemon:

colima start --runtime docker

Bekreft Installeringen:

colima status

Hvis alt er riktig, skal du se at Colima er oppe og kjører med valgt runtime (Docker eller containerd).

Begynn å Bruke Colima:

Nå kan du begynne å bruke Colima akkurat som du ville brukt Docker Desktop. For eksempel, for å kjøre en Docker-container, kan du kjøre:

docker run -d -p 80:80 docker/getting-started

Om alt er satt opp riktig skal du kunne få opp docker dokumentasjon på

 http://localhost:80

Byttet til Colima fra Docker Desktop kan være en stor fordel for deg som utvikler. Med mindre ressursbruk, større fleksibilitet og åpen kildekode-vennlighet, kan Colima være et kraftig verktøy i din utviklerverktøykasse. Det fjerner også lisensproblemene som kan være et hinder for utviklere/konsulenter i større organisasjoner.

--

--